De rol van HTML en CSS

De rol van HTML en CSS
De rol van HTML en CSS
Om aan de computer uit te leggen wat u wilt doen, moet u een taal gebruiken die deze begrijpt. En dat is wanneer dingen moeilijk worden, omdat je twee talen moet leren!

Waarom zijn er twee talen gemaakt? Zou het niet genoeg zijn geweest?

Je denkt waarschijnlijk dat het twee keer zo moeilijk is om twee talen te behandelen en het duurt twee keer zo lang om te leren ... maar dit is niet waar! Ik kan je verzekeren dat, als er twee talen zijn, dit is ontworpen om dingen gemakkelijker te maken. We hebben te maken met twee talen die elkaar aanvullen omdat ze verschillende rollen hebben:

HTML (HyperText Markup Language): verscheen voor het eerst in 1991 toen het web werd gelanceerd. Zijn rol is het beheren en organiseren van inhoud. Je gebruikt dus HTML om te schrijven wat je wilt dat de pagina weergeeft: tekst, links, afbeeldingen, etc. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Dit is mijn titel, dit is mijn menu, hier is de hoofdtekst van de pagina, hier is een afbeelding worden weergegeven, etc. ".

CSS (Cascading Style Sheets): de rol van CSS is om het uiterlijk van de website te beheren (opmaak, positionering, ontwerp, kleur, tekstgrootte, etc.). Deze taal is in 1996 geïntroduceerd als aanvulling op HTML.

Je hebt misschien ook wel gehoord van de XHTML-taal. Dit is een HTML-variant die rigoureuzer is en dus een beetje lastiger om te verwerken.
Simpel gezegd, HTML verscheen voor het eerst in 1991. Aan het begin van 2000 lanceerde de W3C XHTML, wat aangeeft dat het de toekomst vertegenwoordigde ... maar XHTML was niet zo succesvol als gehoopt. Dus het was back to basics in 2009: het W3C liet XHTML achter en besloot terug te keren naar, en te upgraden, HTML.
Er is veel verwarring over deze talen, omdat ze erg op elkaar lijken. Geen van beide is echt beter dan de ander. Het zijn maar twee verschillende manieren om dingen te doen. In deze cursus gaan we werken met de nieuwste versie van HTML (HTML5), die nu de taal van de toekomst is die iedereen wordt aangemoedigd om te gebruiken.

Je kunt best een website maken in HTML, maar het ziet er niet erg goed uit: de informatie wordt "korrelig" weergegeven. Dit is de reden waarom de CSS-taal altijd wordt gebruikt om het te voltooien.

Om u een idee te geven, laat de volgende afbeelding zien hoe dezelfde pagina eruitziet zonder CSS en vervolgens met CSS.

HTML definieert de inhoud (zoals je kunt zien, het is ruw aan de randen!). CSS wordt gebruikt om de inhoud te ordenen en de presentatie te definiëren: kleur, achtergrondafbeelding, marges, tekstgrootte, etc.

Zoals je je kunt voorstellen, heeft CSS een HTML-pagina nodig om te werken. Dit is de reden waarom we eerst de basisprincipes van HTML gaan leren voordat we verder gaan met het aspect decoratie in CSS.

Als gevolg hiervan zullen je eerste pagina's niet erg leuk zijn om naar te kijken, maar who cares! Dit duurt niet lang.

De verschillende versies van HTML en CSS

In de loop van de tijd zijn de HTML- en CSS-talen aanzienlijk veranderd. In de eerste versie van HTML (HTML 1.0) kon je zelfs geen afbeeldingen weergeven!

Hier is een heel korte achtergrond van de talen voor uw algemene kennis ...

HTML-versies

HTML 1: dit was de allereerste versie gemaakt door Tim Berners-Lee in 1991.

HTML 2: de tweede versie van HTML verscheen in 1994 en eindigde in 1996 met de publicatie van HTML 3.0. Dit was de versie die de basis moest leggen voor de toekomstige versies van HTML. De regels en de werking van deze versie worden gegeven door de W3C (terwijl de eerste versie door één man is gemaakt).

HTML 3: verscheen in 1996 en deze nieuwe versie van HTML voegde vele mogelijkheden toe aan de taal, zoals tabellen, applets, scripts, positionering van tekst rond afbeeldingen enz.

HTML 4: dit is de meest voorkomende versie van HTML (meer specifiek het is HTML 4.01). Het verscheen voor het eerst in 1998 en stelde het gebruik voor van frames (die een webpagina in verschillende delen knippen), meer complexe tabellen, verbeteringen in formulieren enz. Wat nog belangrijker is, deze versie stond voor het eerst het gebruik van style sheets toe , onze beroemde CSS!

HTML 5: dit is de nieuwste versie. Nog steeds niet zo wijdverspreid, het trekt veel aandacht omdat het vele verbeteringen biedt, zoals de mogelijkheid om video's eenvoudig te plaatsen, een betere lay-out van inhoud, nieuwe functies voor formulieren, etc. Dit is de versie waar we over zullen weten samen.

CSS-versies

CSS 1: vanaf 1996 werd de eerste versie van CSS gebruikt. Het legde de basis voor deze taal waarmee u uw webpagina kunt weergeven, met kleuren, marges, lettertypen, enz.

CSS 2: verscheen in 1999 en werd vervolledigd door CSS 2.1. Deze nieuwe versie van CSS heeft talloze opties toegevoegd. We kunnen nu zeer nauwkeurige positioneringstechnieken gebruiken om items weer te geven waar we ze op de pagina willen hebben.

CSS 3: dit is de nieuwste versie, die langverwachte functies zoals afgeronde hoeken, verl

Reacties